DAGENS DOULA

          PIA

Namn: Pia Olsson Michalopoulos
Ålder:45

Var bor du?
- Varberg, Kärradal.

Hur många barn har du?
- 3.

Vilken är din favoritmat?
- Grekisk mat.

Har du några husdjur?
- Nej…nej… det får räcka med man och 3 barn

Har du någon hobby?
- Man skulle ju kunna säga att graviditet och förlossning är min stora passion. Jag brinner verkligen för mitt yrke som doula.

Hur länge har du varit doula?
- Utbildade mig HT 2012. Fick mitt första uppdrag 2013

Hur många doulauppdrag har du haft?
- 12.  

Har du något knep som du använder vid nästan varje förlossning?
- Mycket ögonkontakt och bekräftelse är ett lyckat koncept. Väldoftande och lugnande oljor används flitigt med trygga händer.

Vad har du i din doulaväska?
- Oooooh massor… den är till stor del fylld med hjälpmedel till den blivande mamman och pappan t.ex. massageverktyg till rygg/ben och huvud, väldoftande massageoljor, ledljus och ljusslingor för att få en mysig stämning, rebozo (sjal) till fördelaktig massage/tryck och avslappning, läppbalsam till torra läppar, hårsnoddar och klämmor till bångstyrigt hår, kammar som man kan använda till att hålla i händerna då de pressar på fördelaktiga punkter, dextrosol, pepparmyntsolja som mamma kan dofta på vid illamående, solfjäder- ibland blir det varmt, kamera och sedan finns det lite nödvändigt till mig såsom penna, papper, förlossningsbrev, ombyte, mat och toalettartiklar.

Vad skulle du säga var din specialkompetens som doula?
- Det får väl bli mitt lugn och den positiva inställning jag har. Jag tänker också att rebozo (sjal) är ett fantastiskt verktyg under en förlossning. Jag och många av mina klienter diggar den starkt och nu har jag precis gått en kurs, rebozo work-shop. Detta är en nyupptäckt teknik för att hjälpa till med avslappning och trygghet

Vad skulle du vilja lära dig för att utveckla dina tjänster?
- Jag skulle gärna vilja gå en utbildning och lära mig mer om akupressur. Fotografering är också kul. En professionell fotokurs hade inte vart dumt. Det är ju så fantastiskt att kunna erbjuda underbara foton från förlossningen.

Vilken är din favoritbok om förlossningar?
- Definitivt ”Föda utan rädsla” av Susanna Heli.

Har du nån extra spännande händelse från ditt doulande att dela med dig av? 
- Åååå många fina minnen. Jag doula bl a en ensam kvinna, det var i början av min karriär och det ligger mig varmt om hjärtat då vi fick en speciell kontakt. Det var en magisk stämning och jag fick äran att klippa navelsträngen. En annan kvinna som jag doula tillsammans med barnets pappa, är ett starkt minne. De hade haft en mycket traumatisk första förlossning. Vi lade många timmar på förberedande arbete inför andra förlossningen. Önskan om en drömförlossning var så stor. Och den blev sann. Vilket glädje- och tårdrypande avslut det blev. Det var fantastiskt!

 

Hem